فهرست مطالب
شاید برایتان سوال باشد که کاندوئیت برق چیست؟ در حال حاضر برای هدایت کردن هادیهای الکتریکی از روشهای مختلفی استفاده میشود که یکی از آنها کاندوئیت برق یا همان لوله فولادی برق است. در حقیقت برای عبور دادن سیم و کابلهای مختلف از کاندوئیت استفاده میکنند که علاوه بر امنیت و کیفیت، صرفه جویی در سرعت، زمان، هزینه را به دنبال دارد.
در حقیقت این لوله فولادی برق به عنوان یک پوشش محافظ برای سیم و کابلها است، که از آسیب دیدن سیم و یا عایق آن در برابر عوامل خارجی که به صورت ناخواسته با هادی تماس پیدا میکنند، جلوگیری میکند. در حالت کلی کاندوئیتها به دو صورت فلزی و آلومینیومی تولید میشوند که نوع فلزی معمولاً از ورقهای روغنی گالوانیزه تولید میشوند که از طول عمر مفید و خوردگی کمی هم برخوردار هستند؛ اما کاندوئیتهای آلومینیومی بیشتر در محیطهای صنعتی که به مقاومت بالا احتیاج دارند، مورد استفاده قرار میگیرند؛ برای مثال میتوان به کارخانههای مواد غذایی اشاره کرد.
در نهایت باید اشاره کنیم که نوع آلومینیومی علاوه بر هزینه کمتر، جرم کمتری هم نسبت به نوع فولادی میگیرد. از جمله مشخصات و ویژگیهایی که برای لولههای کاندوئیت میتوان نام برد این است که با دستگاه لوله خم کن میتوان به راحتی آنها را فرم دهی کرد، در برابر ضربات مکانیکی از مقاومت و ماندگاری بالایی برخوردار هستند و در برابر حیوانات موذی و حتی گرد و غبار از مقاومت بالایی بهرهمندند.
انواع لوله کاندوئیت
🔶کاندوئیت فلزی سفت و سخت یا RMC: لولههای این مدل کاندوئیت دارای دیوارههای بندکشی شده و ضخیمی هستند که معمولاً با متریالهایی همچون آلومینیوم و یا فولاد عایق شده، فولاد ضد زنگ تولید میشود. اساساً این مدل کاندوئیت از طریق یک سری رابطها به لوله برق اصلی ارتباط داده میشوند. در واقع این لوله فلزی میتواند از سیم و کابلها در برابر خطرات محیطی و تأثیرات محیطی به خوبی محافظت کند.
🔶 لوله فلزی الکتریکی یا EMT: این مدل کاندوئیت دارای دیوارههای نازکی هستند که معمولاً آنها را با متریال آلومینیوم تولید میکنند. استفاده از این نوع کاندوئیت برای ساختمانهای مسکونی به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ بنابراین بهتر است که آنها را در ساختمانهای تجاری مورد استفاده قرار دهید. اصولاً در مکانهایی که مرطوب و پرخطر هستند و احتمال پوسیدگی و زنگ زدگی وجود دارد، نباید کاندوئیت EMT را مورد استفاده قرار داد.
🔶 لوله فلزی متوسط یا IMC: ضخامتی که لولههای IMC دارند متوسط است، یعنی از ضخامتی مابین ضخامت دو لوله قبلی برخوردار است. در واقع ضخامت این کاندوئیت به اندازه RMC ضخیم نیست و در عین حال به اندازه EMT هم نازک نیست؛ بلکه ضخامتی متوسط دارد. این مدل کاندوئیت را معمولاً از فولاد میسازند و میتوانند عایق هم باشند.
🔶 لوله فلزی منعطف یا FMC: قطری که برای این لولهها در نظر گرفتهاند بین ۳ تا ۳.۸ است که معمولاً از نوارهای نازک فولادی و یا آلومینیوم ساخته میشوند؛ بنابراین میتوان آنها را فرم دهی کرد. توصیه میشود در مکانهای خشک از این کاندوئیت استفاده کنید.
کاربرد و ویژگی لوله کاندوئیت
از جمله ویژگیهای منحصر به فرد انواع لولههای کاندوئیت میتوان به مقاومت در برابر پارامترهای مختلفی همچون رطوبت، تأثیرات محیطی، ضربه، بخار، گرد و غبار و… اشاره کرد؛ یعنی میتوانند از سیم و کابلها در این شرایط به خوبی محافظت کنند؛ در واقع در مکانهای صنعتی برای جلوگیری از برق گرفتگی و آتش سوزی از این لولهها استفاده میشود. گفتنی است که کاربرد لولههای کاندوئیت منحصر به موارد ذکر شده نیست بلکه در زمینههای مختلف توسعه یافته، از آنها استفاده میشود. برای مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
💠 از لولههای کاندوئیت در اتصالات برقی که در صنایع مختلف وجود دارد، استفاده میشود. مانند صنایع نفت، صنایع پتروشیمی، نیروگاههای برق از این لولهها بهره میبرند.
💠 یکی دیگر از کاربردهای لوله کاندوئیت استفاده در ماشین آلات سنگین است.
💠 اساساً این لولهها در تجهیزات دریایی هم کاربرد دارند.
💠 اصولاً این لولههای کاندوئیت را در تجهیزات حرارتی و تجهیزات چاپ و تجهیزات خودرو مورد استفاده قرار میدهند.
💠 اتصالات ترانسفورماتورها نیز از این لولهها بیبهره نیستند.
💠 معمولاً در روشناییهای فضای باز هم از این لولهها استفاده میشود.
💠 کاربردهای دیگر انواع لولههای کاندوئیت فیبر نوری، تجهیزات دیتاسنترها، تجهیزات آزمایشگاهی و… است.
علت ضد حریق بودن لوله کاندوئیت برق چیست؟
یک ویژگی منحصر به فردی که در لولههای کاندوئیت دیده میشود، ضد حریق یا ضد آتش بودن این لولهها است. مشاهده میشود در بسیاری از مراکز صنعتی و یا شرکتها لازم است که تحت هر شرایطی جریان برق همواره برقرار باشد، حتی زمانی که آتش سوزی در مکان وجود داشته باشد؛ چرا که بسیاری از سیستمهای Emergency یا دستگاههایی که مخصوص اطفاء حریق هستند با جریان برق کار میکنند، یا این که بسیاری از سیستمهای هشداردهنده مرکزی به جریان برق احتیاج دارند و در هنگام بروز کوچکترین مشکل بایستی مجموعه را مطلع کنند. با توجه به آن چه که گفته شد این لولهها میتوانند تا مدت کوتاهی از تمام سیم و کابلها محافظت کند و در شرایط آتش سوزی آنها را فعال نگهدارند؛ بنابراین توصیه میکنیم حتماً از انواع لولههای کاندوئیت بهره ببرید.
مزایا و فواید استفاده از لوله کاندوئیت
تا به حال به پاسخ لوله کاندوئیت برق چیست پرداختیم، اما حال میخواهیم فواید آنها را شرح دهیم. اساساً استفاده از انواع این لولهها فواید و مزیتهایی را به دنبال دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
🔴 یکی از ایمنترین روشهایی که برای محافظت از کابلها و سیمها، استفاده از لوله کاندوئیت است.
🔴 با پنهان شدن سیم و کابلها در این لولهها، ظاهری زیبا برای سازه ایجاد میشود.
🔴 لولههای کاندوئیت را به راحتی میتوان تعمیر و نگهداری کرد.
🔴 خطر برق گرفتگی را با دارا بودن خاصیت اتصال به زمین لولههای فلزی، از بین میبرد.
🔴 امکان بررسی و بازرسی محل اتصالات ممکن است.
🔴 باتوجه به عایقبندی مناسبی که دارند، میتوان آنها را در محیطهای مرطوب یا محیطهایی که درجه حرارت متغیر دارند، مورد استفاده قرار داد.
🔴 طول عمر مناسب و ماندگاری این لولهها بسیار بالا است، به همین دلیل در سالهای متمادی میتوان از آنها بهره برد؛ البته این محصول مانند هر محصول دیگری عیبهایی هم دارد که قابل چشم پوشیست.
✍️ سخن نهایی
نظرات و سؤالات خود را در رابطه با مقاله «کاندوئیت برق چیست؟» برای تک سینی کابل کامنت کنید.
نوشته شده در تاریخ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
بدون دیدگاه